Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2006
Αρ. Πρωτ.: 1239

 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

 

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. με αφορμή τις απαντήσεις που δίνει στα Μ.Μ.Ε.Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπης Παυλόπουλος για το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους θέλει να δηλώσει τα εξής

1. Οι Δήμοι εφάρμοσαν τις διατάξεις του ισχύοντος Δ.Κ.Κ. καθώς και τις έγγραφες οδηγίες των υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών όπως αναλυτικά καταγράφονται στο με αρ. πρωτ.: 39843/29-8-2006 έγγραφο όπου αναφέρει
“Σε περίπτωση που η απόφαση του μονομελούς Πρωτοδικείου έχει καταστεί αμετάκλητη είτε γιατί δεν ασκήθηκαν περαιτέρω ένδικα μέσα, είτε διότι παρήλθε η προθεσμία άσκησης αυτών, η απόφαση του δικαστηρίου καθίσταται εκτελεστή και ως εκ τούτου το προσωπικό θα πρέπει να καταταγεί σε θέση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου σε εκτέλεση της οριστικής απόφαση του δικαστηρίου.
Η σύσταση των θέσεων και η κατάταξη των ενδιαφερομένων θα γίνει με απόφαση Δημάρχου, σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, οι οποίες θα καταργηθούν αυτοδίκαια όταν για οποιοδήποτε λόγο διακοπεί η υπαλληλική σχέση αυτών. Θα ακολουθήσει έκδοση απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Πελοποννήσου, περίληψη της οποίας θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων με μέριμνα του ιδίου”.

2. Οι διατάξεις του Ν. 3260/2004 για τη μοριοδότηση των συμβασιούχων δεν μπορούν να εφαρμοσθούν για τους πιο κάτω λόγους
α. Μέχρι τις 31-12-2006 δεν μπορεί να γίνει καμία υπηρεσιακή μεταβολή στις υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. (προσλήψεις, μετατάξεις, αποσπάσεις κλπ.).
β. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων που έχουν δικαστικά δικαιωθεί δεν μπορεί να συμμετέχει σε προκηρύξεις για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού γιατί δεν έχουν τα τυπικά ή ουσιαστικά προσόντα.
- Απολυτήριο Δημοτικού ή Γ’ τάξης Γυμνασίου.
- Όριο ηλικίας (π.χ. εργάτες καθαριότητας και οδηγοί απορριμματοφόρων προσλαμβάνονται όσοι είναι μέχρι 45 ετών).

3. Δεν υπάρχει συνταγματική απαγόρευση όταν διαχρονικά και οι δύο κυβερνήσεις (ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ.) με δύο νομοθετικές ρυθμίσεις Ν. 3106/2003 και Ν. 3491/2006 μετέφεραν εργαζόμενους από Ν.Π.Ι.Δ. στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α. και τους έδωσαν και το δικαίωμα μονιμοποίησης.

4. Με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου και τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων στο Ν. 3320/2005 (άρθρο 32) λύθηκε ανάλογο πρόβλημα που υπήρχε σε εργαζόμενους του Δήμου Λάρισας.

5. Δεν θα υπάρχει κανένα οικονομικό κόστος στους Ο.Τ.Α. γιατί οι εργαζόμενοι αυτοί και απασχολούνται και μισθοδοτούνται με τη Σ.Σ.Ε. της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. για πολλά χρόνια.

6. Το πρόβλημα αυτό δημιουργήθηκε γιατί το Π.Δ. 164/2004 απέκλειε από τη μονιμοποίηση όσους απασχολούντο για πολλά χρόνια αλλά τηρούσαν το Ν. 2190/1994 για τη διακοπή μεταξύ δύο συμβάσεων (τετράμηνη).

7. Συνεχίζεται η δημιουργία νέας γενιάς συμβασιούχων όταν το Υπουργείο Εσωτερικών προεκλογικά ενέκρινε πάνω από 10.000 συμβάσεις μίσθωσης έργου στους Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού για ειδικότητες που υποκρύπτουν σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών αλλά και η κυβέρνηση συνολικά θα πρέπει να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ στην επίλυση του σοβαρού προβλήματος που έχει δημιουργηθεί και να υλοποιήσει τη σαφή προεκλογική της δέσμευση για τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Η λύση του προβλήματος είναι στα χέρια της και όσα μέσα και να χρησιμοποιεί δεν μπορεί να συνεχίζει να μας εμπαίζει.
Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συνολικά θα δώσουν τη μάχη για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων αλλά και την υλοποίηση των πρόσφατων δεσμεύσεων της κυβέρνησης σε αιτήματα των εργαζομένων στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α. (νέο μισθολόγιο, επέκταση Β.Α.Ε. κλπ.).



ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.