Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2006
Αρ. Πρωτ.:1039

 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

 

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α., με αφορμή την απάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Αθανάσιου Νάκου, στην επίκαιρη ερώτηση που του έκανε ο βουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης, σχετικά με την επέκταση του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (Β.Α.Ε) στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α., θέλει να δηλώσει τα εξής:

1. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε κατά τη διάρκεια των απεργιακών μας κινητοποιήσεων τον Απρίλη του 2006 ότι μέχρι τέλος Μαΐου θα έφερνε πρόταση για την ένταξη κατηγοριών εργαζομένων στους Ο.Τ.Α., με βάση των Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων του Ι.Κ.Α. έτσι ώστε να ανασταλεί η κινητοποίηση όπως και έγινε. Η κυβέρνηση επί πέντε (5) μήνες δεν έκανε τίποτα για να υλοποιήσει τη δέσμευσή της.

2. Το Υπουργείο Εσωτερικών στις αρχές Ιουλίου, σε διάβημα της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. για την καθυστέρησή της να απαντήσει στην ολοκληρωμένη πρότασή της για τα Β.Α.Ε., δικαιολογήθηκε ότι αναμένει τη θέση της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. επί της προτάσεώς μας. Στις 24 Ιουλίου 2006 η Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. υιοθέτησε την πρόταση της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.,ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών με την υπογραφή του Υφυπουργού κ. Α. Νάκου στις 14 Σεπτεμβρίου 2006 έστειλε μια πρόχειρη απάντηση κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της διοίκησής της, φοβούμενη απεργιακές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Με την πρόταση αυτή αποκλείει κατηγορίες εργαζομένων που στον ιδιωτικό τομέα είναι στα Β.Α.Ε. και δεν απαντά στους όρους ένταξης του υπηρετούντος προσωπικού και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών.

3. Ο κ. Νάκος παραποιεί την πρότασή μας, όταν ισχυρίζεται ότι εμείς λέμε για ένταξη κατηγοριών διοικητικού προσωπικού κλπ. Για μια φορά ακόμη επαναλαμβάνουμε ότι στην πρότασή μας εντάσσεται το εργατοτεχνικό προσωπικό που ανήκει στις αντίστοιχες ειδικότητες, που συμπεριλαμβάνονται στον κανονισμό Β.Α.Ε. του Ι.Κ.Α. και που εργάζεται πραγματικά σ’ αυτές.

Το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να παίζει με την υπομονή των εργαζομένων, οι οποίοι επί είκοσι χρόνια, σε κάθε κινητοποίησή τους, παίρνουν υποσχέσεις απ΄ τις κυβερνήσεις για να ξεχαστούν την επομένη. Δηλώνουμε ότι η κυβέρνηση αφού πλέον θα προκαλεί και παραποιεί τις προτάσεις μας, θα μας βρει μπροστά της μετά τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές και τότε οι εργαζόμενοι θα απαιτούν λύσεις και όχι άλλες υποσχέσεις.



ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.