Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2006
Αρ. Πρωτ.: 1031

 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.), απαντώντας στο έγγραφο του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Αθανάσιου Νάκου αναφορικά με την επέκταση του κανονισμού Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στους εργαζόμενους των Ο.Τ.Α., επισημαίνει την ανακολουθία των κυβερνητικών δεσμεύσεων για το θέμα.

Από τον Απρίλιο του 2006 που αποφασίσθηκε η σύσταση τριμελούς επιτροπής με τη συμμετοχή του Υπουργείου Εσωτερικών, της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. και της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α για τη συζήτηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικώντο μόνο που έπραξε ήταν να αλλοιώσει την επιτροπή, δίδοντας δικαίωμα συμμετοχής στο διάλογο και στην Π.Ο.Π. – Ο.Τ.Α., αγνοώντας το γεγονός ότι η συγκεκριμένη Ομοσπονδία δεν εκπροσωπεί εργαζόμενους Δημοσίου Δικαίου που μπορούν να ενταχθούν στα Β.Α.Ε.

Παρά τις αντιδράσεις για την εξέλιξη αυτή, η Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. κατέθεσε γραπτώς τις προστάσεις της για τα Β.Α.Ε. στο Υπουργείο Εσωτερικών και αυτό, κατά τη διάρκεια συνάντησης τον Ιούλιο, δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει στη διευθέτηση του θέματος βάσει της τοποθέτησης της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. αποδέχθηκε ομόφωνα τις προτάσεις της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. για τα βαρέα και ανθυγιεινά.

Η εισήγηση της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. δεν βρήκε ωστόσο ανταπόκριση από την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών η οποία εμπαίζει τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αρνείται να προχωρήσει στην ικανοποίηση του αιτήματος για τα Β.Α.Ε., τη στιγμή που αυτό αποτελεί και δέσμευση της.

Ενώ λοιπόν για πέντε μήνες το Υπουργείο Εσωτερικών προσπαθούσε να κρύψει την απραξία του πίσω από έναν υποτιθέμενο διάλογο και το θέμα ουσιαστικά είχε βαλτώσει στην αδιαφορία των αρμοδίων, έρχεται ο Υφυπουργός κ. Αθανάσιος Νάκος να επιβεβαιώσει την ανυπαρξία συγκεκριμένου πολιτικού σχεδίου για το θέμα των Β.Α.Ε.

Ο κ. Νάκος κατ’ αρχήν κάνει λόγο για μη συμμετοχή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. στο διάλογο και στη συνέχεια αναφέρει πώς το θέμα των Β.Α.Ε. θα συζητηθεί σε έναν γενικότερο διάλογο που διεξάγεται μεταξύ κυβέρνησης και Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Με την αιφνιδιαστική αυτή έγγραφη αναφορά το Υπουργείο Εσωτερικών αλλάζει τα δεδομένα, αφού η δέσμευση αφορούσε τους εργαζόμενους των Ο.Τ.Α., η δε υλοποίηση της είχε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενώ ο λόγος της ενέργειας αυτής είναι προφανής.

Να κερδίσει χρόνο προς αποφυγήν νέου κύκλου κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α., εν’ όψει και των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών.

Η Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. απαντά πως τα όρια αντοχής και ανοχής εξαντλήθηκαν και δηλώνει αποφασισμένη να διεκδικήσει το δίκαιο των αιτημάτων της με κάθε τρόπο.



ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.