ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
   ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
            ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2000

Αρ. Πρωτ.: 578

Προς:
Υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης κ Βάσω Παπανδρέου

Κοινοποίηση :
1. Υ
φυπουργό σωτερικών κ. Κ. Kαϊσερλή
2.
Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.


     Σε συνέχεια του 289 / 2-5-2000 εγγράφου μας με το οποίο ζητούσαμε τον ορισμό εκπροσώπων για την έναρξη της Συλλογικής Διαπραγμάτευσης με βάση το Ν. 2738 / 99, σας στέλνουμε ανάλυση των θεμάτων που αναφέρονται στο εν λόγω έγγραφο, εν όψει της έναρξης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, η οποία βέβαια κατά την εκτίμηση μας έχει καθυστερήσει αρκετά, όχι όμως με δική μας ευθύνη.

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ – ΟΤΑ

     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Νώντας Λαμπρακάκης

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γιάννης Στρατηγός


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

ΤΗΣ Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. ΜΕ ΤΟ ΥΠ. ΕΣ. Δ.Δ.Α.

Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ:

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητά την προώθηση ενός νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των ΟΤΑ, το οποίο θα περιλαμβάνει το βασικό μισθό, το χρονοεπίδομα και το οικογενειακό επίδομα ή σε αντίθετη περίπτωση και ανεξάρτητα των όποιων επιδομάτων, όλες οι αποδοχές να θεωρούνται βασικές και να είναι συντάξιμες.

Η αποδοχή ενός τέτοιου αιτήματος από την κυβέρνηση θα τροποποιούσε και τα κλαδικά οικονομικά αιτήματα.

Επειδή όμως απ΄ τη μέχρι τώρα εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, όπως προσδιορίζεται από τον νόμο αλλά και τις γενικότερες προθέσεις της κυβέρνησης δεν διαφαίνεται να κινείται σε αυτή τη κατεύθυνση, καταθέτουμε πιο συγκεκριμένα τα παρακάτω αιτήματα:

1. Επαναπροσδιορισμός του ειδικού επιδόματος των ΟΤΑ από τρεις κατηγορίες που είναι σήμερα (Ν.2470/97, άρθρο 8 παρ.8) σε δύο κατηγορίες.
Στην πρώτη κατηγορία θα ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ που οι ειδικότητές τους καταγράφονται στα βαριά κα ανθυγιεινά επαγγέλματα με βάση τα κάθε φορά ισχύοντα στον αντίστοιχο κανονισμό (ΚΒΑΕ του ΙΚΑ).
Στη δεύτερη κατηγορία θα ενταχθούν όλες οι υπόλοιπες ειδικότητες.
Για την ένταξη στην α΄ η β΄ κατηγορία συνυπολογίζεται η ειδικότητα, αλλά και ο χώρος εργασίας.

2. Θέσπιση μηνιαίου εκλογικού επιδόματος για να υπάρξει οριστική επίλυση σ΄ ένα πρόβλημα που αποτελεί σημείο τριβής και αντιπαράθεσης μεταξύ εργαζομένων των ΟΤΑ και Υπουργείου Εσωτερικών σε κάθε προεκλογική περίοδο.

3. Καθορισμός του ωρομισθίου για την προσφορά υπερωριακής εργασίας με βάση τις συνολικά καταβαλλόμενες αποδοχές.

4. Ενιαία κεντρική ρύθμιση και καταβολή σ΄ όλους τους εργαζόμενους των ΟΤΑ των αναδρομικών του "πριμ παραγωγικότητας". Η αναγκαιότητα αυτής της ρύθμισης επιβάλλεται, γιατί σήμερα υπάρχουν εργαζόμενοι, στους οποίους έχουν καταβληθεί αυτά τα ποσά και σε άλλους όχι με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διακρίσεις από δήμο σε δήμο.

5. Καταβολή του επιδόματος προγραμματιστή και χειριστή Η/Υ, σ΄ όσους οι οποίοι κατά κύριο ή πλήρες ωράριο εργάζονται μπροστά στις οθόνες, ανεξάρτητου ειδικότητας.

6. Καταβολή των υπερωριών που δικαιούνται οι πρακτικογράφοι των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων, καθώς και των συμβουλίων συνδέσμων, νομικών προσώπων και ιδρυμάτων, με βάση το χρονικό όριο συνεδριάσεως των αντίστοιχων συμβουλίων .

7. Διπλασιασμός του επιδόματος ευθύνης στους προϊστάμενους και διευθυντές και πρόβλεψη θέσης Γενικού Διευθυντή σε Δήμους που έχουν πληθυσμό πάνω από 50 χιλιάδες κατοίκους.

 

Β. ΜΕΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ:

1. Σύσταση θέσεων γιατρού εργασίας και μηχανικού ασφαλείας με παράλληλη τροποποίηση των Ο.Ε.Υ. των ΟΤΑ για πρόβλεψη τέτοιων θέσεων στους οργανισμούς τους.
Σε μεγάλους ΟΤΑ μπορούν να προβλέπονται θέσεις πλήρους απασχόλησης, το ίδιο επίσης και σε ενότητες όμορων ΟΤΑ, ενώ σε μικρότερους μπορεί να γίνεται με άλλες σχέσεις εργασίας π.χ μίσθωσης έργου κλπ.

2. Λειτουργία επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας σε ΟΤΑ που έχουν πάνω από 50 εργαζόμενους. Σε ΟΤΑ που έχουν λιγότερους να προβλέπονται διαδημοτικές συνεργασίες όμορων δήμων. Στόχος μας η γνωμοδότηση της επιτροπής για ζητήματα αρμοδιότητας της, να αποτελέσουν όρο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

3. Δημιουργία φορέα σε επίπεδο ΟΤΑ και με τη συμμετοχή των συναρμοδίων φορέων (ΚΕΔΚΕ - ΥΠΕΣΔΔΑ) και της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τη διαρκή παρακολούθηση, ενημέρωση και διενέργεια μελετών και ερευνών, των συνθηκών εργασίας στις ιδιαίτερα βεβαρημένες από άποψη συνθηκών εργασίας, κατηγορίες εργαζομένων. (Β.Α.Ε.)

4. Πιστή εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου και των Σ.Σ.Ε. για τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας και επιβολή κυρώσεων, όπου υπάρχει άρνηση ή πλημμελής εφαρμογή τους.

5. Οι παροχές σε είδος που δικαιούνται οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ και είναι συνάρτηση των συνθηκών εργασίας, όταν δεν καταβάλλονται στις προβλεπόμενες προθεσμίες, να δοθεί η δυνατότητα να αποτιμούνται και να καταβάλλονται στους δικαιούχους σε χρήμα, και πάντα με την σύμφωνη γνώμη του Σωματείου.

Γ. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ:

1. Οι προσλήψεις όλου του προσωπικού των ΟΤΑ που υπάγεται στη διαδικασία των μορίων, να γίνονται με απόφαση των Δημοτικών ή Διοικητικών συμβουλίων των ΟΤΑ σε κενές οργανικές θέσεις, χωρίς έγκριση απ΄ την κυβέρνηση, με βάση τα κριτήρια των διατάξεων του Ν.2190/94 όπως τροποποιήθηκε, όπως γίνεται σήμερα για τις ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσίες.

2. Να καταργηθεί ο θεσμός των εκτάκτων και να προβλέπεται η δυνατότητα πρόσληψης μόνο εποχιακού προσωπικού, η διάρκεια του οποίου δεν θα ξεπερνάει τους 4 -5 μήνες, ανάλογα με τις ανάγκες και θα απολύεται αμέσως μετά τη λήξη της σύμβασης. Προϋπόθεση για την πρόσληψη αυτού του προσωπικού είναι η πρόβλεψη σε αριθμό και η συγκεκριμένη αιτιολόγησή της στους Ο.Ε.Υ. των ΟΤΑ.

3. Τακτοποίηση του προσωπικού των Δημοτικών Επιχειρήσεων, το οποίο εργάζεται πάνω από πέντε χρόνια σ΄ αυτές και είναι αποσπασμένο σε υπηρεσίες των ΟΤΑ, εξυπηρετώντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες των, με την ταυτόχρονη απαγόρευση της δυνατότητας πρόσληψης ή πρόβλεψης στα καταστατικά των Δημοτικών Επιχειρήσεων, προσωπικού ή δημιουργίας υπηρεσιών που αναφέρονται στους Ο.Ε.Υ. των ΟΤΑ και έχουν δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα.

4. Η δημιουργία Δημοτικών Επιχειρήσεων (και πάντα με μελέτη συγκεκριμένη για απόδοση κερδών) να προβλέπεται μόνο σε τομείς που μπορεί να αναπτύσσεται καθαρά επιχειρηματική δραστηριότητα και σήμερα ενεργοποιείται ο ιδιωτικός τομέας. Απαγορεύεται η δημιουργία τους σε υπηρεσίες που έχουν δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα ή αναφέρονται στους Ο.Ε.Υ. του οικείου ΟΤΑ.

5. Επαναφορά της διάταξης για δικαίωμα μετάταξης , με επιλογή των εργαζομένων, για τους Καποδιστριακούς Δήμους.

6. Για το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στη Δημοτική Αστυνομία να δοθεί δυνατότητα μετάταξης σ΄ άλλο κλάδο, γιατί μετά τη εφαρμογή των όσων προβλέπονται στο σχετικό υπό διαμόρφωση Π.Δ., αλλάζει ουσιαστικά ο χαρακτήρας αυτής της υπηρεσίας και για το οποίο η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει εκφράσει συνολικά τις απόψεις της.

7. Τροποποίηση της παρ.3 του άρθρου 26 του ν.2819 που δίνει τη δυνατότητα επιλογής προϊσταμένων από ένα συγκεκριμένο κλάδο στο προσωπικό που εργάζεται στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και επαναφορά των διατάξεων του άρθρου 36 του ν.2190/94, όπου δίνεται η δυνατότητα καθορισμού των κλάδων από τις οικείες οργανικές διατάξεις.

8. Πρόβλεψη κλάδου ΠΕ Νηπιαγωγών στο προσοντολόγιο των ΟΤΑ, δεδομένου ότι πλέον οι νηπιαγωγοί αποφοιτούν από τα ΑΕΙ.

Δ. ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

Εφαρμογή στους ΟΤΑ του 35ωρου για όλες τις υπηρεσίες που σήμερα εργάζονται 37,5 ώρες και του 30ώρου γι΄ αυτές που εργάζονται 32 ώρες.
Η εφαρμογή του να γίνει χωρίς μείωση των αποδοχών και χωρίς να θίγεται το πενθήμερο και συνεχές ωράριο.

Ε. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ – ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ:

Πέρα από τις γενικότερες θέσεις μας για τα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά, τα οποία δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο δικιάς μας συμφωνίας, γιατί αφορούν όλους τους εργαζόμενους, κλαδικά ζητάμε:

1. Επέκταση των κάθε φορά ισχυουσών διατάξεων για τις προϋποθέσεις και τα όρια ηλικίας στις ειδικότητες που αναφέρονται στον κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων του ΙΚΑ (Κ.Β.Α.Ε.) και στους μόνιμους υπαλλήλους των ΟΤΑ των αντίστοιχων ειδικοτήτων.
Μεταβατικά, για το προσωπικό που ήδη υπηρετεί, να μην επιβαρυνθεί με επασφάλιστρο πέραν της 12ετίας. Το ίδιο να ισχύσει αναδρομικά και για το προσωπικό καθαριότητας που του δόθηκε αυτή η δυνατότητα με βάση σχετική διάταξη του ν.2703/98.
Για τις ίδιες κατηγορίες το ύψος της σύνταξης να υπολογίζεται διαφορετικά, λαμβανομένου υπ΄ όψιν και το ύψος των κρατήσεων που έχει για την κύρια σύνταξη. Ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς να προβλέπεται κα για το προσωπικό της Δημ. Αστυνομίας.

2. Αντιμετώπιση του προβλήματος της πρόωρης συνταξιοδότησης για υπαλλήλους Καποδιστριακών Δήμων πρώην Κοινοτικούς υπαλλήλους.

3. Ένταξη στα ΤΥΔΚΥ - ΤΑΔΚΥ όλων των κατηγοριών των εργαζομένων στους ΟΤΑ και τα Νομικά τους πρόσωπα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας.

4. Τροποποίηση του άρθρου 300 του Ν.1188/81, έτσι ώστε η αποζημίωση που προβλέπεται να μην υπόκειται στους περιορισμούς που ορίζει η παρ. 2 του άρθρου 2 του Α.Ν 173/67, όπως αυτή αναπροσαρμόζεται κάθε φορά (άρθρο 23 παρ. 30 του ν.1735/87). (Από 1.500.000 προτείνουμε 3.000.000).

5. ΤΑΔΚΥ - Αύξηση από 7% στο 8% του τρόπου υπολογισμού του μηνιαίου βοηθήματος και εφαρμογή των διατάξεων σε σχέση με τις κρατήσεις που ισχύουν για τους ασφαλισμένους πριν το 1992 και γι΄ αυτούς που έχουν πρωτοασφαλιστεί σε κύριο ασφαλιστικό φορέα μετά το 1993

6. Θεσμοθέτηση της δυνατότητας με απόφαση του Δ.Σ. του ΤΑΔΚΥ της δυνατότητας χορήγησης χαμηλότοκων δανείων στους ασφαλισμένους του, όπως γίνεται και σε άλλα ταμεία.

7.ΤΥΔΚΥ :

      α. Τροποποίηση Κανονισμού παροχών με παράλληλη βελτίωση του

      β. Προσλήψεις ελεγκτών ιατρών στο ΤΥΔΚΥ.

8. Εφαρμογή των διατάξεων που ισχύουν για το μόνιμο προσωπικό των ΟΤΑ και σ΄ αυτό των ΝΠΔΔ σε σχέση με τα συνταξιοδοτικά και πρόβλεψη , για το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα της δυνατότητας επιλογής ασφαλιστικού φορέα.

9. Επαναφορά των διατάξεων που ισχύουν για τους μηχανικούς εργαζόμενους στους ΟΤΑ, σχετικά με την υγειονομική τους περίθαλψη και σ' αυτούς που διορίζονται μετά το 1993.

ΣΤ' ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ:

Οι αλλαγές που συντελούνται στους ΟΤΑ, η ανάγκη θεσμικής πρόβλεψης των δικαιωμάτων των δημοτικών υπαλλήλων, καθώς και η εναρμόνιση με βασικές διατάξεις του ισχύοντος δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, επιβάλλουν τη σύνταξη ενός νέου κώδικα δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων, ο οποίος θα κατοχυρώνει τα πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων, θα αντικειμενοποιεί και θα κάνει πιο αξιοκρατικό το σύστημα της επιλογής προϊσταμένων και θα κάνει πιο δημοκρατική τη σύνθεση των υπηρεσιακών συμβουλίων.

Ζ. ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΕΡΓΑΣΙΕΣ:

Για την οριστική επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν με επιπλέον εργασίες που ανατίθενται κάθε φορά στους ΟΤΑ, να υπογράφονται προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ αρμόδιων φορέων , ΚΕΔΚΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ ή όπου είναι αναγκαίο πχ ΟΓΑ να προβλέπεται πως οι εργασίες αυτές θα ασκούνται από δικό του προσωπικό .

Η. ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ:

Επειδή τα διάφορα προγράμματα επιμόρφωσης γίνονται αποσπασματικά, χωρίς συνέχεια και σε αντικείμενα ή με μεθόδους που εντέλει δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα, ζητείται να γίνεται αντικείμενο συζήτησης κα συμφωνίας μεταξύ ΥΠΕΣΔΔΑ - ΚΕΔΚΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ η θεματολογία και ο τρόπος διεξαγωγής των επιμορφωτικών σεμιναρίων.
Η δημιουργία ενός αυτοτελούς προς τούτο Κέντρου Επιμόρφωσης Ο.Τ.Α. για εργαζόμενους και αιρετούς Α΄ και Β΄ βαθμού είναι πρόταση μας προς εξέταση .

Θ. ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ Σ.Σ.Ε. ΣΤΟ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΟ:

Με το άρθρο 7 της Σ.Σ.Ε. του 1998 για το ιδιωτικού δικαίου προσωπικό, επεκτάθηκαν οι διατάξεις που αφορούν τις ημέρες αδείας για το προσωπικό καθαριότητας και στους εργαζόμενους στα οικοδομικά επαγγέλματα κα στα συνεργεία συντήρησης των αυτοκινήτων καθαριότητας.

Οι ίδιες διατάξεις να ισχύσουν και για τις αντίστοιχες κατηγορίες του μόνιμου προσωπικού.

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ – ΟΤΑ

     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Νώντας Λαμπρακάκης

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γιάννης Στρατηγός